Lista aktualności Lista aktualności

13 ciekawostek o sowach

Wzrok, słuch, budowa piór - to tylko niektóre z przystosowań umożliwiających sowom specyficzny tryb życia

- W Polsce występuje 13 gatunków sów z czego 10 jest lęgowych. Najczęściej spotkać można puszczyka, następnie uszatkę i włochatkę. Najrzadszym gościem w naszym kraju jest syczek.

- Największą naszą sową jest puchacz. Rozpiętość jego skrzydeł sięga 170 cm a stojący na ziemi posiada ok. 70 cm „wzrostu”. Najmniejszą sową występującą w Polsce jest natomiast sóweczka, która rozmiarami dorównuje szpakowi. To wyjątkowo wojowniczy ptaszek - potrafi upolować zdobycz dorównującą jej wielkością.

- Nie wszystkie sowy są aktywne nocą. Do aktywnych w ciągu dnia należy sowa błotna i wspomniana powyżej sóweczka.

- Wzrok – sowy aktywne nocą widzą doskonale w ciemności. Dzieje się tak za sprawą specyficznej budowy oka, w którym dominują pręciki. Pozwala im to widzieć w całkowitej niemal ciemności, ale obraz jest czarno-biały.

- Oczy sów są nieruchome. Rekompensują to sobie możliwością obrotu głowy o 270o. Dzieje się tak dzięki 14 kręgom szyjnym.

- Sowy posiadają wyjątkowo duże gałki oczne. Dla przykładu oczy puchacza są wielkości oczu człowieka. Gdyby człowiek posiadał proporcjonalne oczy, byłyby one wielkości piłki do koszykówki.

- Mają doskonały słuch. Dla niektórych sów np. płomykówki czy włochatki jest on podstawowym zmysłem.

- Sowy nie posiadają ucha zewnętrznego. „Uszy” które widzimy m.in. u puchacza czy uszatki to jedynie specyficzny układ piór, który służy do... wyrażania nastrojów ptaka.

- odbieranie dźwięków ułatwia szlara – koncentrycznie ułożone pióra „twarzy”, które działają niczym antena satelitarna.

- Sowy potrafią latać bezszelestnie. Umożliwia im to wyciszający meszek pokrywający pióra oraz charakterystyczny grzebyk na zewnętrznych lotkach. Takie przystosowanie bardzo ułatwia polowanie.

- Większość sów jest monogamiczna. Spośród naszych sów wyjątkiem jest włochatka – w latach obfitości pokarmu jeden samiec utrzymuje 2 lub nawet więcej rodzin.

- Większość sów nie buduje gniazda, robi to jedynie uszatka błotna. Pozostałe gatunki zajmują gniazda lub dziuple innych ptaków.

- Młode sowy opuszczają gniazda zanim osiągną zdolność do lotu. Za pomocą pazurów, skrzydeł i dzioba wspinają się potem po pniach drzew na bezpieczną gałąź. Tam przez jakiś czas pozostają pod opieką rodziców. Ten etap w życiu sów otrzymał nawet swoją nazwę – mówi się o nich „gałęźniki”.

Zainteresowanym polecamy też:

O tym jakie sowy możemy spotkać w naszych lasach pisaliśmy TUTAJ

O zmysłach sów pisaliśmy TUTAJ

Cykl opowieści o sowach można znaleźć TUTAJ

Polecamy też strony www:

nocsow.pl

sowypolski.pl

Garść informacji o sowach można znaleźć na zamieszczonej poniżej infografice

 

 

Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe (PGL LP)
Jesteśmy organizacją z ponad 90 letnią tradycją. Prowadzimy zrównoważoną, potwierdzoną międzynarodowymi certyfikatami FSC i PEFC gospodarkę leśną na ponad 7,6 mln ha powierzchni  naszego kraju. Systematycznie zwiększamy lesistość Polski z 21 proc. w roku 1945 do 29,6 % obecnie. Konsekwentnie realizujemy „Krajowy program zwiększania lesistości”, dzięki któremu do roku 2050 lesistość Polski wzrośnie do 33%. Cechuje nas samodzielność finansowa. Znaczną częścią naszego zysku dzielimy się ze społeczeństwem. Wspieramy m.in.: Budżet Państwa, samorządy terytorialne, Parki Narodowe; organizacje pozarządowe, wspieramy remonty lokalnych dróg oraz inne, ważne dla Państwa przedsięwzięcia. 
Nasze profesjonalne działania oraz wieloletnie doświadczenie w połączeniu z wiedzą i odpowiedzialnością za powierzony nam majątek są gwarancją bezpieczeństwa ekologicznego Polski.
                                                           PRACUJEMY W  ZGODZIE Z NATURĄ!

Materiały do pobrania